Descriere
Kitul de bere Mangrove Jack’s Craft Series Bavarian Wheat produce o bere delicios de cremoasă, cu un corp consistent galben pal și arome de vanilie, banane și un post-gust prelungit de cuișoare.
Pachetul include drojdie profesională Mangrove Jack’s M20 Bavarian Wheat, iar kitul este ambalat în pachete rezistente din plastic. Instrucțiunile complete de folosire se găsesc pe spatele ambalajului. Necesită adăugarea de 1.2kg de Extract de Malț Pur Lichid sau 1kg de zahăr sau dextroză.
Acest kit de bere necesită echipament de bază de homebrewing care nu e inclus. În rest, tot ce ai nevoie este să adaugi apă pentru a produce 23 litri de bere în stil Bavarian Hefeweizen.
Instrucțiuni pentru fabricarea berii din kituri de bere din extract Mangrove Jack’s
Echipamente și accesorii necesare
Pentru că acest kit de bere nu vine cu echipamentul necesar, vei avea nevoie de câteva elemente care te vor ajuta sa faci o bere nu doar bună, ci foarte bună, fără riscul de a se altera, infecta, sau prinde gusturi neplăcute. Ca atare, îți recomandăm să achiziționezi următoarele echipamente și accesorii. Dacă le ai deja, poti trece peste acest pas:
În mod obligatoriu ai nevoie de următoarele echipamente și accesorii
- Un fermentator din plastic alimentar cu un capac ce se închide ermetic pentru a nu lăsa aerul să intre în bere pe parcursul fermentării. Poți alege una dintre următoarele variante:
- Supapă de evacuare CO2 pentru a permite dioxidului de carbon produs în timpul fermentării să iasă din fermentator fără a permite oxigenului sau altor impurități să ajungă în bere
- Un sifon pentru a trage berea din fermentator în sticle sau în butoi
- Sticle – pot fi de sticlă (îți recomandăm să păstrezi sticle închise la culoare) cu capac swing top sau capace crown, sau PET
Ca accesorii opționale îți recomandăm să iei în considerare următoarele echipamente și accesorii:
- Un hidrometru cu scală triplă pentru a verifica dacă fermentarea a ajuns la final sau dacă mai trebuie să lași berea în fermentator
- Un cilindru de măsurare în care poți colecta bere și imersa hidrometrul sau densimetrul pentru a afla starea de fermentare a berii tale
- Un termometru adeziv pentru fermentator pentru a putea verifica mereu temperatura berii din fermentator. Pe lângă igienă, care reprezintă 70% din ceea ce asigură faptul că vei avea o bere foarte bună la final, temperatura și controlul ei sunt critice. O temperatură prea scăzută și drojdia (în mod special cea de tip Ale livrată cu majoritatea kiturilor de bere) nu va lucra, prea ridicată și fermentarea se va întâmpla prea rapid, ceea ce va rezulta în gusturi și mirosuri neplăcute și chiar în stricarea berii
- Dacă vei ține fermentatorul într-o încăpere răcoroasă (cu temperaturi ce nu depășesc 17-18°C) îți recomandăm o bandă de control a temperaturii care să încălzească berea până la temperatura de fermentare indicată pe kitul pe care îl faci. Dacă, în schimb, ții berea într-o încăpere mai călduroasă îți recomandăm să verifici temperatura berii și să o răcești dacă e cazul (cel mai ușor mod fiind să scufunzi parțial fermentatorul în cada în care ai pus apă rece și gheață în prealabil, până când temperatura indicată de termometrul de pe fermentator este cea dorită – e critic ca temperatura de fermentare să fie respectată pe cât posibil mai ales în primele zile ale fermentării și trebuie ținut cont și de faptul că procesul de fermentare în sine se produce cu degajare de căldură)
- O paletă pentru amestecarea lichidelor – poți folosi și o paletă de inox curățată bine înainte.
- Un dispozivit pentru umplerea sticlelor ce funcționeaza împreună cu sifonul și care te ajută să torni ușor fără oxigenare suplimentară berea și care se oprește automat în momentul în care îl ridici de pe fundul sticlei.
- Capsator pentru capace și capace metalice de tip crown
Igienizarea echipamentelor
Igienizarea echipamentelor
Absolut tot ce intră în contact cu berea trebuie să fie igienizat în mod corespunzător în prealabil pentru a evita contaminarea și, implicit, stricarea berii. Ca atare îți recomandăm să folosești un dezinfectant special care poate fi folosit atât pentru dezinfectarea echipamentelor și accesoriilor de plastic (fermentator, pipetă, cilindru de măsurare, etc) cât și a sticlelor.
Fabricarea efectivă a berii din kit
Pregătirea mustului de bere
- Igienizeaza toate echipamentele necesare asa cum este descris la punctul anterior
- Dezlipește pliculețul de drojdie lipid pe fundul pungii și apoi pune punga ce conține extractul de malț în apă caldă pentru 15 minute pentru a înmuia malțul lichid din interiorul ei.
- Dizolvă 1kg de zahăr în 2-3L de apă caldă și adaugă lichidul rezultat în fermentator
- După trecerea celor 15 minute, golește conținutul pungii în fermentator. Extrage orice malț a rămas lipit pe pereții interiori ai pungii punând apă fierbinte (în jur de 70°C) în pungă și amestecând bine până când tot conținutul pungii a fost scurs în fermentator. ATENTIE! Apa pe care o introduci în fermentator trebuie să fie apă potabilă, fie de la robinet, fie apă plată (îți recomandăm versiunea a doua).
- Umple fermentatorul până la marcajul de 23L în total folosind un amestec de apă caldă și rece așa încât, la final, lichidul din fermentator să aibă o temperatură între 20°C și 25°C. Dacă temperatura depășește 25°C răcește-o un pic punând fermentatorul într-o baie de apă rece și gheață.
- Dacă temperatura mustului din fermentator este în intervalul specificat anterior adaugă drojdia din pliculețul ce vine în pachet, presărând-o peste toată suprafața berii.
- Pune capacul și asigură-te că este foarte bine închis. Umple până la jumătate supapa de CO2 cu un amestec de apă și dezinfectant (poate fi luat lichid direct din timpul dezinfectării fermentatorului) și introdu această supapă în gaura din capacul fermentatorului până la punctul la care nu mai poate intra.
Fermentarea berii
- Pune la fermentat timp de 10 zile la o temperatură ambientală de 18-24°C și asigură-te că fermentatorul nu este expus la lumină. Dacă temperatura ambientală este mai scăzută de 17°C poți folosi banda de control a temperaturii sau o pătură să încălzești fermentatorul. Dacă temperatura este mai crescută (mai ales în timpul verii), poți pune fermentatorul într-o încăpere cu aer codiționat sau îl poți răci imersându-l într-o baie de apă cu gheață.
- Pentru a preveni contaminarea de orice fel, te rugăm să deschizi fermentatorul cât mai puțin cu putință, iar dacă este nevoie să introduci obiecte în contact cu berea, să le dezinfectezi în prealabil. De asemenea, fermentatorul ar trebui să fie pus undeva unde eventuale scurgeri să nu producă daune.
- După acest interval fermentare verifică densitatea berii folosind hidrometrul. Dacă aceasta este 1009 sau mai puțin poți trece la îmbuteliere. Dacă este peste 1009, ar trebui să mai lași berea la fermentat o zi, două, și citește densitatea apoi din nou. Dacă densitatea berii se află în pragul menționat, o poți îmbutelia.
Îmbutelierea berii
- Sterilizează/dezinfectează sticlele, sifonul și dispozitivul de umplere al sticlelor înainte de a te apuca de treabă. Pentru sticle poți folosi dezinfectantul ce nu necesită clătire pentru a grăbi procesul, ai grijă doar să le lași să se scurgă bine înainte de a le folosi (de preferință 5-10 minute după ce le-ai scos din soluția cu dezinfectant). Pentru scurgere poți folosi un picurător de sticle sau poți pur și simplu pune sticlele cu capul în jos pe un ștergar curat.
- Pentru că drojdia mai este încă activă în suspensie în bere, carbonatarea se va face natural folosind unul dintre următoarele procedee. Atenție să nu depășiți cantitățile indicate pe fiecare dintre adjuvanți, ori sticlele ar putea exploda:
- Adaugă o linguriță rasă de zahăr special pentru bere, zahăr candel sau zahăr cristal per fiecare sticlă de 330/500ml, SAU,
- Adaugă un drops de carbonatare în fiecare sticlă de 330/500ml, SAU,
- Dizolvă 100-125g de zahăr special pentru bere, candel sau cristal în 150-200ml de apă la o temperatură de 30-35°C, adaugă lichidul rezultat direct peste berea din fermentator și amestecă bine
- Odată trasă berea în sticle folosind sifonul și sistemul de umplere a sticlelor, acestea trebuie sigilate fie folosind un capac swing top, capsate cu un capac metalic de tip crown sau cu dopul de plastic al pet-ului.
- Sticlele trebuie lăsate într-un loc cu o temperatură ideal între 20-24°C, ferite de soare sau lumină puternică, timp de cel puțin o săptămână (ideal două săptămâni), pentru fermentarea secundară.
- După o săptămână pune sticlele într-un loc răcoros și întunecat (poate fi chiar și în frigider) și lasă până când berea devine complet clară (de obicei o săptămână)
Pentru că berea făcută în acest sistem homebrew nu este pasteurizată în niciun fel, îți recomandăm să o consumi într-un interval de maxim 3 luni de zile și, în acest interval, să nu ții berea la temperaturi ridicate sau în soare. De asemenea, e posibil ca în sticle să ai un oarecare conținut de drojdie, așa că îți recomandăm să torni berea cu grijă în pahar pentru a evita să bei și drojdia.
Mihai (proprietar verificat) –
Prima data cand fac bere, aveti 5 stele din partea mea si din partea consumatorilor. Reteta trebuie resepctata pentru a avea calitate maxima 🙂