Rețetă clonă Fullers London Porter
Bere neagră în stilul London Porter, Fullers London Porter este o adaptare modernă a stilului consacrat în secolul 19 în Londra. Berea are o consistență bogată, cu arome de ciocolată, evocând simplitatea erei pre-victoriene londoneze, dar în același timp prezentând un caracter complex când este turnată în pahar.
- Cantitate batch (în fermentator după fierbere): 19 L
- Cantitate de must de bere (wort) colectat (pentru fierbere): 26 L
- Timp Fierbere: 60 minute
Gravitate Originala | Gravitate Finala | Alcool (% vol) | Amareala (IBUs) | Culoare (SRM) |
1,052 | 1,012 | 5,3% | 26 | 46 |
Malț / Grâne:
- 3,00 kg Malț Crisp Best Ale Malt sau orice alt Pale Ale Malt
- 500g Malț Crisp Medium Crystal (Crystal 240) sau orice alt Crystal Malt Mediu (75L)
- 700 g Malț Crisp Brown Malt sau orice alt Brown Malt
- 340 g Malț Crisp Chocolate sau orice alt Chocolate Malt
- Dextroza (corn / starch sugar) pentru imbuteliere
Hamei
- 37,00 g Peleți Hamei Fuggles UK AA 4,7 (Fierbere – 60 min)
- 19,00 g Peleți Hamei Fuggles UK AA 4,7 (Fierbere – 15 min)
Drojdie
- Wyeast 1968 (London ESB) / White Labs WLP002 (English Ale) / Fermentis Safale S-04 – English Ale Yeast
Instrucțiuni
- Se plămădește malțul (mashing) cu 12 litri de apa la 67 °C pentru 60 minute – apa ar trebui sa aibă cu 5-8°C peste temperatura dorită pentru a compensa pierderea de temperatură la transfer și în vasul de mashing
- După extragerea mustului rezultat în urma plămădirii, se toarnă 18.4 litri de apă caldă la 74-77°C (sparging) pentru a se obține cei 26 L de must de bere necesari pentru fierbere
- Se urmează apoi instrucțiunile de fierbere referitoare la hamei / alte ingrediente de mai sus, ideal fierberea va avea loc la un foc mediu. În cazul hameiului timpii de adăugare reprezintă cu câte minute înainte de finalul fierberii trebuie adăugate respectivele cantități. Timpul de fierbere se consideră din momentul în care mustul începe să fiarbă.
- După ce fierberea este completă și mustul transferat în fermentator a fost răcit la 25°C sau mai puțin, se poate adăuga drojdia. Recomandarea noastră este să răciți berea până la minimum 20°C înainte de a adăuga drojdia.
- Fermentarea va avea loc în mod ideal la 17-18°C pentru 7-10 zile.
- După aceasta perioadă, îmbuteliați berea (se adaugă 80g dextroză / zahăr dacă se îmbuteliează în sticle) și după minimum o săptămână este gata de consumat. Enjoy!