Rețetă clonă Harpoon Winter Warmer
Când această bere de sărbători cu scorțișoară și nucșoară a fost produsă pentru prima dată de Harpoon Brewery din Boston New England, clienții lor nu știau exact la ce să se aștepte. Dar, cum se poate deduce din trei decenii de producție continuă, este evident că această bere sezonieră a fost o carte câștigătoare.
Fabricată pentru prima dată în 1988, această bere a devenit una dintre berile de tradiție în New England de sărbători. Scorțișoara și nucșoara se îmbină perfect cu gustul robust de malț englezesc, iar pe final se percepe o aromă dulceagă combinată de mirodenii specifice sezonului rece.
- Cantitate batch (în fermentator după fierbere): 19 L
- Cantitate de must de bere (wort) colectat (pentru fierbere): 26 L
- Timp Fierbere: 90 minute
Gravitate Originală (OG) | Gravitate Finală (FG) | Alcool (% vol) | Amăreală (IBUs) | Culoare (SRM) |
1.056 | 1.014 | 5.4% | 23 | 23 |
Malț / Grâne:
- 4,20 kg Malt de Orz Weyermann Pale Ale / Malț de Orz Crisp Best Ale / Malț de Orz Swaen Ale / Malț de Orz Chateau Pale Ale sau alt malț Pale Ale
- 0,90 kg Malț de Orz Crisp Medium Crystal (Crystal 240) / Malț de Orz GoldSwaen©Brown Supreme sau orice alt tip de malț Caramel / Crystal 90L
- 230 g Malt de orz Viking Dextrin / Malț de Orz Crisp Dextrin sau orice alt malț de tip Dextrin / CaraPils
- Dextroză (corn / starch sugar) pentru îmbuteliere
Hamei
- 35,00 g Peleti de Hamei Perle AA 6.3 / Peleți de Hamei Cluster AA 5 – (Fierbere – 60 min)
Altele
- 10 g Irish Moss – agent de clarificare a berii (Fierbere – 15 min) sau 1/2 tabletă Protafloc cu 15-20 minute înainte de finalul fierberii.
- 2 g Scorțișoară în fermentatorul secundar (după 7 zile)
- 1 g Nucșoară în fermentatorul secundar (după 7 zile)
Drojdie
- Fermentis Safale S-04 Ale sau Wyeast 1968 (London ESB) sau White Labs WLP002 (English Ale)
Instrucțiuni
- Se plămădește malțul (mashing) cu 16.5 litri de apa la 68°C pentru 60 minute – apa ar trebui sa aibă cu 5-8°C peste temperatura dorită pentru a compensa pierderea de temperatură la transfer și în vasul de mashing
- După extragerea mustului rezultat în urma plămădirii, se toarnă 16.5 litri de apă caldă la 74-77°C (sparging) pentru a se obține cei 26 L de must de bere necesari pentru fierbere
- Se urmează apoi instrucțiunile de fierbere referitoare la hamei / alte ingrediente de mai sus, ideal fierberea va avea loc la un foc mediu. În cazul hameiului timpii de adăugare reprezintă cu câte minute înainte de finalul fierberii trebuie adăugate respectivele cantități. Timpul de fierbere (90 min) se consideră din momentul în care mustul începe să fiarbă
- După ce fierberea este completă și mustul transferat în fermentator a fost răcit la 22°C sau mai puțin, se poate adăuga drojdia. Recomandarea noastră este să răciți berea până la minimum 21°C înainte de a adăuga drojdia
- Fermentarea va avea loc în mod ideal la 21°C pentru 10-14 zile, adăugându-se mirodeniile după 7 zile de la startul fermentării
- După aceasta perioadă, îmbuteliați berea (se adaugă dextroză / zahăr dacă se îmbuteliează în sticle) și după două săptămâni este gata de consumat