CALCULATOR CARBONATARE BERE ÎN STICLE
În procesul de homebrewing care nu implică kegging ci direct îmbutelierea în sticle la finalul procesului de fermentare, carbonatarea berii în sticle este un aspect foarte important, deoarece poate face diferența între o bere acidulată cât trebuie și o bere foarte flat/fără acid sau niște mici „bombe” cu CO2.Carbonatarea în sticle se produce în ultimele 7-10 zile ale procesului de fermentare. Cu alte cuvinte, la două săptămâni după ce berea a început să fermenteze, în fermentatorul principal sau într-un fermentator secundar se adaugă o cantitate de apă, de obicei 120ml de apă călduță (30-35°C) pentru o șarjă de 20L, în care a fost topit în prealabil zahăr de masă, sirop de porumb sau DME/Spraymalt. Diferența între cele trei variante este că zahărul de masă se consideră că este 100% fermentabil, siropul de porumb/dextroza doar în proporție de 91%, în timp ce DME sau Spraymalt-ul aproximativ 80% (atenuarea reală = atenuarea aparentă (adică cei 80%) *0,82) . Drojdia aflată în suspensie în fermentator va transforma această cantitate infimă de zahăr/sirop de porumb/DME în alcool (contribuind extrem de puțin la ABV% final) și CO2, de unde carbonatarea naturală a berii în sticlă.Temperatura la care se face adiția de zaharuri este extrem de importantă pentru că berea din fermentator are deja, în funcție de temperatură, o cantitate de CO2 înglobată, așa că ținta este să obținem volumele de CO2 la final pornind de la ce avem deja în bere. Temperatura ce trebuie introdusă în calculatorul de mai jos este, de obicei, temperatura la care a fermentat berea în cele 2 săptămâni anterioare, dar ar putea fi, de asemenea, temperatura curentă a berii. Dacă valorile sunt identice, atunci lucrurile sunt simple, dacă însă berea a fost răcită rapid înainte de adiția de zahăr (cold crashing) o parte mai mare din CO2 a fost deja dizolvată în lichid, iar cu cât durata acestui proces de răcire a fost mai mare, cu atât mai mult CO2 a fost deja înglobat în bere.Volume CO2 în funcție de stilul de bere
Beri Ale în stil Britanic | 1.5 – 2.0 volume |
Beri Ale în stil Belgian | 1.9 – 2.4 volume |
Beri Ale și Lager Americane | 2.2 – 2.7 volume |
Lambic Fructat | 3.0 – 4.5 volume |
Porter și Stout | 1.7 – 2.3 volume |
Beri Lager Europene | 2.2 – 2.7 volume |
Lambic | 2.4 – 2.8 volume |
Bere Germană de Grâu (Weizzen) | 3.3 – 4.5 volume |