Rețetă clonă Anchor Steam California Common
Produsă pentru prima dată în 1896 în San Francisco, Anchor Steam definește stilul cunoscut ca și California Common. Această bere este un hibrid între un pale ale și un amber lager și oferă cele mai bune caracteristici ale celor două stiluri: arome de malț prăjit cu o adiere de caramel, echilibrat de o aromă amăruie de hamei. Această bere prezintă o caracteristică unică – este fermentată la temperaturi înalte ca o bere de stil ale, folosind drojdie tip lager.
- Cantitate batch (în fermentator după fierbere): 19 L
- Cantitate de must de bere (wort) colectat (pentru fierbere): 25 L
- Timp Fierbere: 60 minute
Gravitate Originală (OG) | Gravitate Finală (FG) | Alcool (% vol) | Amăreală (IBUs) | Culoare (SRM) |
1.050 | 1.012 | 4.7% | 27 | 9 |
Malț / Grâne:
- 3,60 kg Malț de Orz Crisp Best Ale / Malț de Orz Swaen Ale / Malț de Orz Chateau Pale Ale sau alt malț Pale Ale
- 450 g Malț de Orz Crisp Light Crystal (Crystal 150) / Malț de Orz GoldSwaen Classic sau orice alt malț Caramel / Crystal 50L
- 450 g Malț de Orz Castle Château Biscuit / Malț de Orz BlackSwaen©Biscuit sau orice alt tip de malț Biscuit
- Dextroza (corn / starch sugar) pentru îmbuteliere
Hamei
- 12,00 g Peleți Hamei Northern Brewer DE AA 8,50 (Fierbere – 60 min)
- 28,00 g Peleți Hamei Northern Brewer DE AA 8,50 (Fierbere – 15 min)
- 10,00 g Peleți Hamei Northern Brewer DE AA 8,50 (Fierbere – 0 min)
Altele
- 10 g Irish Moss – agent de clarificare a berii (Fierbere – 15 min) sau 1/2 tabletă Protafloc cu 15-20 minute înainte de finalul fierberii
Drojdie
- Mangrove Jack’s M54 Californian Lager sau Wyeast 2112 (California Lager)
Instrucțiuni
- Se plămădește malțul (mashing) cu 11,75 litri de apa la 67°C pentru 60 minute – apa ar trebui sa aibă cu 5-8°C peste temperatura dorită pentru a compensa pierderea de temperatură la transfer și în vasul de mashing
- După extragerea mustului rezultat în urma plămădirii, se toarnă 18,75 litri de apă caldă la 76°C (sparging) pentru a se obține cei 25 L de must de bere necesari pentru fierbere
- Se urmează apoi instrucțiunile de fierbere referitoare la hamei / alte ingrediente de mai sus, ideal fierberea va avea loc la un foc mediu. În cazul hameiului timpii de adăugare reprezintă cu câte minute înainte de finalul fierberii trebuie adăugate respectivele cantități. Timpul de fierbere se consideră din momentul în care mustul începe să fiarbă
- După ce fierberea este completă și mustul transferat în fermentator a fost răcit la 20°C sau mai puțin, se poate adăuga drojdia. Recomandarea noastră este să răciți berea până la minimum 18°C înainte de a adăuga drojdia.
- Fermentarea va avea loc în mod ideal la 16-18°C pentru 7 zile, după care se transferă în fermentatorul secundar pentru încă două săptămâni
- După aceasta perioadă, îmbuteliați berea (se adaugă dextroză / zahăr dacă se îmbuteliează în sticle) și după minimum o săptămână este gata de consumat