Rețetă clonă Blue Moon American Wit
O adaptare a stilului witbeer Belgian în America, Blue Moon este una dintre primele beri care au deschis apetitul pentru craft brewing în SUA. Berea este echilibrată, galbenă spre portocalie la culoare, cu o textură tulbure de la grâul și ovăzul folosit în fabricare și prezintă arome citrice și ușor condimentate de la coaja de portocală și coriandru. Una dintre diferențele principale între o bere tradițională belgiană și Blue Moon o reprezintă folosirea de drojdie americană în loc de cea tradiționala belgiană. Când este servită, berea în stilul Belgian Witbeer trebuie sa arate tulbure în pahar, asa ca nu uitați să mișcați circular de câteva ori sticla înainte de a o turna pentru a avea efectul dorit.
- Cantitate batch (în fermentator după fierbere): 19 L
- Cantitate de must de bere (wort) colectat (pentru fierbere): 25 L
- Timp Fierbere: 60 minute
Gravitate Originală (OG) | Gravitate Finală (FG) | Alcool (% vol) | Amăreală (IBUs) | Culoare (SRM) |
1.056 | 1.012 | 5.8% | 8 | 5 |
Malț / Grâne:
- 2,50 kg Malț de Orz Crisp Best Ale / Malț de Orz Swaen Ale / Malț de Orz Chateau Pale Ale sau alt malț Pale Ale
- 2,00 kg Malț de Grâu Crisp Wheat / Malț de Grâu Swaen©Wheat Classic sau orice alt tip de malț de grâu
- 450 g Fulgi de Ovăz PlatinumSwaen Oat Flakes sau orice alți fulgi de ovăz
- Dextroză (corn / starch sugar) pentru îmbuteliere
Hamei
- 17,00 g Peleți de Hamei Hallertau AA 4 (Fierbere – 60 min)
Alte Ingrediente
- 85,00 g Coaja de portocala Valencia / dulce (Fierbere – 10 minute)
- 7,00 g Seminte de coriandru macinat / pudra (Fierbere – 10 minute)
Drojdie
- Fermentis Safale US-05 American Ale Yeast / Mangrove Jack’s M36 Liberty Bell Ale / Wyeast 1056 American Ale Yeast / Mangrove Jack’s M21 Belgian Wit
Instrucțiuni
- Se plămădește malțul (mashing) cu 13 litri de apa la 68°C pentru 60 minute – apa ar trebui sa aibă cu 5-8°C peste temperatura dorită pentru a compensa pierderea de temperatură la transfer și în vasul de mashing
- După extragerea mustului rezultat în urma plămădirii, se toarnă 17,7 litri de apă caldă la 74-77°C (sparging) pentru a se obține cei 25 litri de must de bere necesari pentru fierbere
- Se urmează apoi instrucțiunile de fierbere referitoare la hamei / alte ingrediente de mai sus, ideal fierberea va avea loc la un foc mediu. În cazul hameiului timpii de adăugare reprezintă cu câte minute înainte de finalul fierberii trebuie adăugate respectivele cantități. Timpul de fierbere se consideră din momentul în care mustul începe să fiarbă.
- După ce fierberea este completă și mustul transferat în fermentator a fost răcit la 18-20°C, se poate adăuga drojdia. Recomandarea noastră este să răciți berea până la minimum 20°C înainte de a adăuga drojdia.
- Fermentarea va avea loc în mod ideal la 18°C pentru 7 zile. Dupa aceasta perioada, berea se transfera in fermentorul secundar pentru inca doua saptamani pentru a completa procesul de fermentare
- După aceasta perioadă, îmbuteliați berea (se adaugă dextroză / zahăr dacă se îmbuteliează în sticle) și după minimum o săptămână este gata de consumat (preferabil cu o felie de portocala in pahar)