Rețetă clonă Brooklin Lager
Bere lager în stilul “Vienna Lager”, Brooklyn Lager produsă de Brooklin Brewery în New York, are o culoare arămie-aurie și prezintă un caracter puternic de malț acompaniat de o aroma amăruie si florală de hamei, cu un gust final de caramel. Rezultatul este o bere gustoasă, răcoritoare care merge perfect ca acompaniament la masă.
- Cantitate batch (în fermentator după fierbere): 20.8 L
- Cantitate de must de bere (wort) colectat (pentru fierbere): 27.25 L
- Timp Fierbere: 75 minute
Gravitate Originală (OG) | Gravitate Finală (FG) | Alcool (% vol) | Amăreală (IBUs) | Culoare (SRM) |
1.055 | 1.015 | 5.25% | 34.5 | 9 |
Malț / Grâne:
- 4.35 kg Malț de Orz Crisp Best Ale / Malț de Orz Swaen Ale / Malț de Orz Chateau Pale Ale sau alt malț Pale Ale
- 400 g Malț de Orz Crisp Light Munich / Malț de Orz Swaen©Munich Light sau orice alt tip de malț Munich
- 310 g Malț de Orz Crisp Light Crystal (Crystal 150) / Malț de Orz GoldSwaen Classic sau orice alt malț Caramel / Crystal 50L
- Dextroza (corn / starch sugar) pentru îmbuteliere
Hamei
- 28 g Peleți Willamette US AA 4.5 (Fierbere – 75 min)
- 9,5 g Peleti Hamei Cascade US AA 7 (Fierbere – 35 min)
- 12,75 g Peleți Hamei Vanguard US AA 5 (Fierbere – 35 min)
- 14,00 g Peleți Hamei Hallertau Mittlefruh DE AA 3.75 (Fierbere – 2 min)
- 14,00 g Peleti Hamei Cascade US AA 7 (Fierbere – 2 min)
- 14,00 g Peleți Hamei Saphir DE AA 4.25 (Fierbere – 2 min)
- 21,00 g Peleti Hamei Cascade US AA 7 (Dry Hopping)
- 42,00 g Peleți Hamei Hallertau Mittlefruh GER AA 3.75 (Dry Hopping)
Altele
- 5 g Irish Moss – agent de clarificare a berii (Fierbere – 10 min) sau 1/2 tabletă Protafloc cu 15-20 minute înainte de finalul fierberii.
Drojdie
- Fermentis Saflager S-23 sau Fermentis SafLager W-34/70 sau American Lager Yeast Wyeast 2035
Instrucțiuni
- Se plămădește malțul (mashing) cu 16 litri de apa la 69°C pentru 75 minute – apa ar trebui sa aibă cu 5-8°C peste temperatura dorită pentru a compensa pierderea de temperatură la transfer și în vasul de mashing
- După extragerea mustului rezultat în urma plămădirii, se toarnă 17 litri de apă caldă la 74-77°C (sparging) pentru a se obține cei 27.25 L de must de bere necesari pentru fierbere
- Se urmează apoi instrucțiunile de fierbere referitoare la hamei / alte ingrediente de mai sus, ideal fierberea va avea loc la un foc mediu. În cazul hameiului timpii de adăugare reprezintă cu câte minute înainte de finalul fierberii trebuie adăugate respectivele cantități. Timpul de fierbere se consideră din momentul în care mustul începe să fiarbă
- După ce fierberea este completă și mustul transferat în fermentator a fost răcit la 13°C sau mai puțin, se poate adăuga drojdia. Recomandarea noastră este să răciți berea până la minimum 13°C înainte de a adăuga drojdia.
- Fermentarea va avea loc în mod ideal la 12°C pentru 7-10 zile, după care se scade temperatura la 2.2°C si se păstrează încă o săptămână la temperatura aceasta, după care se adaugă hameiul de dry-hopping pentru 10 zile
- După aceasta perioadă, îmbuteliați berea (se adaugă dextroză / zahăr dacă se îmbuteliează în sticle). După 7-10 zile este gata de consumat