Rețetă clonă Goose Island IPA
Această bere în stilul English India Pale Ale (IPA) produsă de compania Goose Island din Chicago (IL) este una din cele mai populare beri în acest stil din partea centrală și de est a SUA. Berea, ușor arămie la culoare amintește de perioada colonială, cand berile care erau trimise din Anglia în India erau produse cu mult hamei, pentru a le menține proaspete și a se păstra în timpul călătoriei lungi cu vaporul. De altfel și numele stilului India Pale Ale vine din acele vremuri, iar Goose Island IPA este o bere reprezentativă, oferind o aromă fructata de hamei la inceput, urmată de un final amărui, gustul fiind balansat perfect de aroma maltului englezesc folosit.
- Cantitate batch (în fermentator după fierbere): 19 L
- Cantitate de must de bere (wort) colectat (pentru fierbere): 25 L
- Timp Fierbere: 60 minute
Gravitate Originală (OG) | Gravitate Finală (FG) | Alcool (% vol) | Amăreală (IBUs) | Culoare (SRM) |
1.065 | 1.016 | 6.4% | 45 | 10 |
Malț / Grâne:
- 5,20 kg Malț de Orz Crisp Finest Maris Otter / Malț de Orz Swaen Ale sau orice alt tip de malț Ale
- 60 g Malț de Orz Crisp Light Munich / Malț de Orz Swaen©Munich Light sau orice alt tip de malț Munich
- 85 g Malț de Orz Crisp Medium Crystal (Crystal 240) / Malț de Orz GoldSwaen©Brown Supreme sau orice alt tip de malț Caramel / Crystal 90L
- 200 g Malț de Orz Crisp Light Crystal (Crystal 150) / Malț de Orz GoldSwaen Classic sau orice alt malț Caramel / Crystal 50L
- 250 g Malț de Orz Crisp Dextrin sau orice alt tip de malț Carapils / Dextrin
- Dextroza (corn / starch sugar) pentru îmbuteliere
Hamei
- 30,00 g Peleți Hamei Centennial US AA 10 (Fierbere – 60 min)
- 14,00 g Peleti Hamei Cascade US AA 7 (Fierbere – 30 min)
- 14,00 g Peleti Hamei Styrian Goldings AA 5,5 (Fierbere – 15 min)
- 14,00 g Peleti Hamei Fuggles AA 4,5 (Fierbere – 5 min)
- 14,00 g Peleti Hamei Cascade US AA 7 (Fierbere – 1 min)
- 14,00 g Peleti Hamei Fuggles AA 4,5 (Fierbere – 1 min)
- 14,20 g Peleti Hamei Cascade US AA 7 (Dry Hopping 4-7 zile)
Drojdie
- Fermentis Safale S-04 Ale sau Mangrove Jack’s M36 Liberty Bell Ale sau Wyeast 1098 (British Ale) sau White Labs WLP005 (British Ale)
Instrucțiuni
- Se plămădește malțul (mashing) cu 15.1 litri de apa la 67°C pentru 60 minute – apa ar trebui să aibă cu 5-8°C peste temperatura dorită pentru a compensa pierderea de temperatură la transfer și în vasul de mashing
- După extragerea mustului rezultat în urma plămădirii, se toarnă 16.4 litri de apă caldă la 76°C (sparging) pentru a se obține cei 25 L de must de bere necesari pentru fierbere
- Se urmează apoi instrucțiunile de fierbere referitoare la hamei / alte ingrediente de mai sus, ideal fierberea va avea loc la un foc mediu. În cazul hameiului timpii de adăugare reprezintă cu câte minute înainte de finalul fierberii trebuie adăugate respectivele cantități. Timpul de fierbere se consideră din momentul în care mustul începe să fiarbă
- După ce fierberea este completă și mustul transferat în fermentator a fost răcit la 23-24°C sau mai puțin, se poate adăuga drojdia. Recomandarea noastră este să răciți berea până la minimum 23°C înainte de a adăuga drojdia.
- Fermentarea va avea loc în mod ideal la 18-22°C pentru 7-10 zile, după care se adaugă hameiul de dry-hopping pentru 4 – 7 zile
- După aceasta perioadă, îmbuteliați berea (se adaugă dextroză / zahăr dacă se îmbuteliează în sticle) și după minimum o săptămână este gata de consumat