Rețetă clonă Russian River Pliny the Elder
Berea ‘Pliny the Elder’ produsă de compania Russian River din Santa Rosa, California este una dintre cele mai căutate și faimoase beri în stilul Double IPA din America. Produsă în cantități limitate, atunci când se aude că a aparut de vanzare într-un magazin, stocul se epuizează imediat. Rețeta de mai jos este o reproducere după o rețetă publicată de berarul șef de la Russian River și folosește peste 350 de grame de hamei, berea rezultată fiind foarte amară și parfumată în același timp.
- Cantitate batch (în fermentator după fierbere): 22,6 L
- Cantitate de must de bere (wort) colectat (pentru fierbere): 30 L
- Timp Fierbere: 90 minute
Gravitate Originală (OG) | Gravitate Finală (FG) | Alcool (% vol) | Amăreală (IBUs) | Culoare (SRM) |
1.072 | 1.011 | 8.2% | 205 (calculat) | 7 |
Malț / Grâne:
- 6,00 kg Malț de Orz Crisp Best Ale / Malț de Orz Swaen Ale / Malț de Orz Chateau Pale Ale sau alt malț Pale Ale
- 275 g Malț de Orz Crisp Light Crystal (Crystal 150) / Malț de Orz GoldSwaen Classic sau orice alt malț Caramel / Crystal 50L
- 275 g Malț de Orz Crisp Dextrin sau orice alt tip de malț Carapils / Dextrin
- 340 g Zahăr pentru bere sau Extract de Malț Light pentru fierbere
- Dextroză (corn / starch sugar) pentru îmbuteliere
Hamei
- 99,00 g Peleți Hamei Columbus US AA 13,9 (Fierbere – 90 min)
- 21,00 g Peleți Hamei Columbus US AA 13,9 (Fierbere – 45 min)
- 28,00 g Peleți Hamei Simcoe US AA 12,3 (Fierbere – 30 min)
- 28,00 g Peleți Hamei Centennial US AA 9,1 (Fierbere – 0 min)
- 71,00 g Peleți Hamei Simcoe US AA 12,3 (Fierbere – 0 min)
- 28,00 g Peleți Hamei Columbus US AA 13,9 (Dry Hop – 12 – 14 zile)
- 28,00 g Peleți Hamei Centennial US AA 9,1 (Dry Hop – 12 – 14 zile)
- 28,00 g Peleți Hamei Simcoe US AA 12,3 (Dry Hop – 12 – 14 zile)
- 7,00 g Peleți Hamei Columbus US AA 13,9 (Dry Hop – ultimele 5 zile)
- 7,00 g Peleți Hamei Centennial US AA 9,1 (Dry Hop – ultimele 5 zile)
- 7,00 g Peleți Hamei Simcoe US AA 12,3 (Dry Hop – ultimele 5 zile)
Drojdie
- Două pachete de drojdie Fermentis Safale US-05 Ale sau Mangrove Jack’s M36 Liberty Bell Ale sau Danstar Bry-97 American West Coast Ale sau Wyeast 1056 (American Ale) sau White Labs WLP001 (California Ale)
Instrucțiuni
- Se plămădește malțul (mashing) cu 17 litri de apa la 66-67°C pentru 60 minute – apa ar trebui sa aibă cu 5-8°C peste temperatura dorită pentru a compensa pierderea de temperatură la transfer și în vasul de mashing
- După extragerea mustului rezultat în urma plămădirii, se toarnă 16,3 litri de apă caldă la 77°C (sparging) pentru a se obține cei 30 L de must de bere necesari pentru fierbere
- Se adaugă apoi dextroza și se pune la fiert – fierberea va avea loc pentru 90 minute
- Se urmează instrucțiunile de fierbere referitoare la hamei de mai sus, ideal fierberea va avea loc la un foc mediu. În cazul hameiului timpii de adăugare reprezintă cu câte minute înainte de finalul fierberii trebuie adăugate respectivele cantități. Timpul de fierbere se consideră din momentul în care mustul începe să fiarbă
- După ce fierberea este completă și mustul transferat în fermentator a fost răcit la 19-20°C sau mai puțin, se adaugă 2 plicuri de drojdie. Recomandarea noastră este să răciți berea până la minimum 22°C înainte de a adăuga drojdia
- Fermentarea va avea loc în mod ideal la 19-20°C pentru 10-14 zile, după care se transferă în fermentatorul secundar și se adaugă hameiul de dry-hopping după instrucțiunile de mai sus (încă 12-14 zile)
- După aceasta perioadă, îmbuteliați berea (se adaugă dextroză / zahăr dacă se îmbuteliează în sticle) și după minimum o săptămână este gata de consumat