Descriere
Kveik înseamnă pur și simplu „drojdie” în limba norvegiană și, deși Kveik este o adiție relativ modernă în lumea berii craft, aceast tip de drojdie norvegiană are o istorie foarte lungă și bogată.
Folosită în mod tradițional pentru a face beri în stil farmhouse ale, există multiple culturi diferite de kveik, unele dintre ele disponibile comercial, altele disponibile doar în fermele din Norvegia unde se produce încă farmhouse ale tradițional cu aceeași tulpină de kveik.
Drojdia uscată Mangrove Jack’s M12 Kveik este o drojdie mono-cultură care folosește o variantă a celei mai importante și cunoscute tulpini Kveik, respectiv Voss. Acest tip de drojdie are acest nume pentru că vine din zona Voss din Norvegia, unde cultura a fost păstrată cu grijă de către Sigmung Gjernes încă din anii 80.
Fiecare tip de Kveik are propriul său profil de fermentare, gust și arome, dar toate sunt cunoscute ca fiind capabile să fermenteze într-o arie foarte mare de temperatură și până la temperaturi de 40°C! Mai mult, spre deosebire de majoritatea drojdiilor de tip farmhouse mai cunoscute – care sunt de obicei fenolice – Mangrove Jack’s M12 Kveik fermentează extrem de curat, cu note de esteri fructați.
Aceste calități, alături de istoricul ei super interesant, face ca drojdia uscată M12 Kveik să fie o variantă super interesantă pentru producerea unei game foarte mari de beri, de la IPA (Voss fiind perfect în mod special pentru American IPA datorită profilului de gust cu note de portocale și citrice) la Farmhouse Ale.
Recenzii
Nu există încă recenzii.