Descriere
Kit Bere Extract Bulldog Strawberry Pale Ale.
Kitul de bere Bulldog Strawberry Pale Ale produce o bere delicioasă și ușoară perfectă pentru o zi caldă de vară. Această rețetă de session ale a fost creată în jurul hameiului Citra, care contribuie arome de citrice ce se îmbină perfect cu notele subtile de căpșuni și selecția de malțuri de calitate din care a fost dezvoltat kitul.
Kitul conține extract de malț, drojdie de bere și peleți de hamei Citra pentru dry hopping. Acest kit de bere nu necesită adăugarea de zahăr sau extract de malț/spraymalt cu excepția une cantități mici de zahăr pentru procesul de îmbuteliere.
Acest kit de bere necesită echipament de bază de homebrewing care nu e inclus. În rest, tot ce ai nevoie este să adaugi apă pentru a produce 23 litri de bere în stil Pale Ale.
Berea fermentează complet în doar 14 zile și poate fi băută după o perioadă de maturare de 1 săptămână în sticlă.
Instrucțiuni pentru fabricarea berii din kituri de bere din extract Bulldog Premium
Echipamente și accesorii necesare
Pentru că acest kit de bere nu vine cu echipamentul necesar, vei avea nevoie de câteva elemente care te vor ajuta sa faci o bere nu doar bună, ci foarte bună, fără riscul de a se altera, infecta, sau prinde gusturi neplăcute. Ca atare, îți recomandăm să achiziționezi următoarele echipamente și accesorii. Dacă le ai deja, poti trece peste acest pas:
În mod obligatoriu ai nevoie de următoarele echipamente și accesorii
- Un fermentator din plastic alimentar cu un capac ce se închide ermetic pentru a nu lăsa aerul să intre în bere pe parcursul fermentării. Poți alege una dintre următoarele variante:
- Supapă evacuare CO2 Airlock cu garnitură pentru a permite dioxidului de carbon produs în timpul fermentării să iasă din fermentator fără a permite oxigenului sau altor impurități să ajungă în bere
- Un sifon pentru a trage berea din fermentator în sticle sau în butoi
- Sticle – pot fi de sticlă (îți recomandăm să păstrezi sticle închise la culoare) cu capac swing top sau capace crown, sau PET
Ca accesorii opționale îți recomandăm să iei în considerare următoarele echipamente și accesorii:
- Un hidrometru cu scală triplă pentru a verifica dacă fermentarea a ajuns la final sau dacă mai trebuie să lași berea în fermentator
- Un cilindru de măsurare în care poți colecta bere și imersa hidrometrul sau densimetrul pentru a afla starea de fermentare a berii tale
- Un termometru adeziv pentru fermentator pentru a putea verifica mereu temperatura berii din fermentator. Pe lângă igienă, care reprezintă 70% din ceea ce asigură faptul că vei avea o bere foarte bună la final, temperatura și controlul ei sunt critice. O temperatură prea scăzută și drojdia (în mod special cea de tip Ale livrată cu majoritatea kiturilor de bere) nu va lucra, prea ridicată și fermentarea se va întâmpla prea rapid, ceea ce va rezulta în gusturi și mirosuri neplăcute și chiar în stricarea berii
- Dacă vei ține fermentatorul într-o încăpere răcoroasă (cu temperaturi ce nu depășesc 17-18°C) îți recomandăm o bandă de control a temperaturii care să încălzească berea până la temperatura de fermentare indicată pe kitul pe care îl faci. Dacă, în schimb, ții berea într-o încăpere mai călduroasă îți recomandăm să verifici temperatura berii și să o răcești dacă e cazul (cel mai ușor mod fiind să scufunzi parțial fermentatorul în cada în care ai pus apă rece și gheață în prealabil, până când temperatura indicată de termometrul de pe fermentator este cea dorită – e critic ca temperatura de fermentare să fie respectată pe cât posibil mai ales în primele zile ale fermentării și trebuie ținut cont și de faptul că procesul de fermentare în sine se produce cu degajare de căldură)
- O paletă pentru amestecarea lichidelor – poți folosi și o paletă de inox curățată bine înainte.
- Un dispozivit pentru umplerea sticlelor ce funcționeaza împreună cu sifonul și care te ajută să torni ușor fără oxigenare suplimentară berea și care se oprește automat în momentul în care îl ridici de pe fundul sticlei.
- Capsator pentru capace și capace metalice de tip crown
Igienizarea echipamentelor
Absolut tot ce intră în contact cu berea trebuie să fie igienizat în mod corespunzător în prealabil pentru a evita contaminarea și, implicit, stricarea berii. Ca atare îți recomandăm să folosești un dezinfectant special care poate fi folosit atât pentru dezinfectarea echipamentelor și accesoriilor de plastic (fermentator, pipetă, cilindru de măsurare, etc) cât și a sticlelor.
Fabricarea efectivă a berii din kit
Pregătirea mustului de bere
- Igienizeaza toate echipamentele necesare asa cum este descris la punctul anterior
- Pune punga ce conține extractul de malț în apă caldă pentru 15 minute pentru a înmuia malțul lichid din interiorul ei. Înainte de a pune punga în apă, te rugăm să verifici că nu e lipit pe ea vreun pliculeț de drojdie. Dacă pliculețul de drojdie e lipit de pungă, trebuie neapărat să îl dezlipești înainte de a pune punga cu ingrediente în apa fierbinte.
- După cele 15 minute golește conținutul pungii în fermentatorul ce a fost dezinfectat în prealabil. Extrage orice malț a rămas lipit pe pereții interiori ai pungii punând apă fierbinte (în jur de 70°C) în pungă și amestecând bine până când tot conținutul pungii a fost scurs în fermentator. ATENTIE! Apa pe care o introduci în fermentator trebuie să fie apă potabilă, fie de la robinet, fie apă plată (îți recomandăm versiunea a doua).
- Adaugă 3L de apă fierbinte (în jur de 70°C) în fermentator și amestecă bine lichidul rezultat pentru ca tot malțul să se dizolve complet. Odată dizolvat malțul amestecă și agită bine de tot mustul de bere pentru 1-2 minute pentru a asigura o oxigenare bună a lui și, implicit, un start rapid al fermentării.
- Umple fermentatorul până la marcajul de 23L în total folosind un amestec de apă caldă și rece așa încât, la final, lichidul din fermentator să aibă o temperatură între 20°C și 25°C. Dacă temperatura depășește 25°C răcește-o un pic punând fermentatorul într-o baie de apă rece și gheață.
- Dacă temperatura mustului din fermentator este în intervalul specificat anterior adaugă drojdia din pliculețul ce vine în pachet, presărând-o peste toată suprafața berii.
- Pune capacul și asigură-te că este foarte bine închis. Umple până la jumătate supapa de CO2 cu un amestec de apă și dezinfectant (poate fi luat lichid direct din timpul dezinfectării fermentatorului) și introdu această supapă în gaura din capacul fermentatorului până la punctul la care nu mai poate intra.
Fermentarea berii
- Pune la fermentat timp de 8-10 zile la o temperatură ambientală de 18-24°C și asigură-te că fermentatorul nu este expus la lumină. Dacă temperatura ambientală este mai scăzută de 17°C poți folosi banda de control a temperaturii sau o pătură să încălzești fermentatorul. Dacă temperatura este mai crescută (mai ales în timpul verii), poți pune fermentatorul într-o încăpere cu aer codiționat sau îl poți răci imersându-l într-o baie de apă cu gheață.
- Pentru a preveni contaminarea de orice fel, te rugăm să deschizi fermentatorul cât mai puțin cu putință, iar dacă este nevoie să introduci obiecte în contact cu berea, să le dezinfectezi în prealabil. De asemenea, fermentatorul ar trebui să fie pus undeva unde eventuale scurgeri să nu producă daune.
- După 4-7 zile (în cazul berilor craft americane cu 1-2 zile înainte de a trece berea în sticle) deschide cu grijă punguța/punguțele în care se găsesc peleții de hamei și scufundă pliculețul/pliculețele în apă fiartă (100°C) pentru 10 minute. Apoi adaugă pliculețul/pliculețele în fermentator ca atare și amestecă. Aceste pliculețe vor rămâne în fermentator până la finalul fermentării și rolul lor este de a da aromele și gusturile puternice și unice specifice berilor craft americane în mod special.
- După 8-10 zile de fermentare verifică folosind hidrometrul care este densitatea berii (ar trebui să fie 1008-1010 sau mai jos pentru beri de tip Lager sau 1008-1014 pentru beri brune/negre sau cu conținut ridicat de alcool). Dacă densitatea citită este peste aceste praguri, mai lasă berea o zi două să fermenteze și citește din nou. Dacă densitatea berii se află în pragurile menționate o poți îmbutelia.
Îmbutelierea berii
- Sterilizează/dezinfectează sticlele, sifonul și dispozitivul de umplere al sticlelor înainte de a te apuca de treabă. Pentru sticle poți folosi dezinfectantul ce nu necesită clătire pentru a grăbi procesul, ai grijă doar să le lași să se scurgă bine înainte de a le folosi (de preferință 5-10 minute după ce le-ai scos din soluția cu dezinfectant). Pentru scurgere poți folosi un picurător de sticle sau poți pur și simplu pune sticlele cu capul în jos pe un ștergar curat.
- Pentru că drojdia mai este încă activă în suspensie în bere, carbonatarea se va face natural folosind unul dintre următoarele procedee. Atenție să nu depășiți cantitățile indicate pe fiecare dintre adjuvanți, ori sticlele ar putea exploda:
- Adaugă o linguriță rasă de zahăr special pentru bere, zahăr candel sau zahăr cristal per fiecare sticlă de 330/500ml, SAU,
- Adaugă un drops de carbonatare în fiecare sticlă de 330/500ml, SAU,
- Dizolvă 100-125g de zahăr special pentru bere, candel sau cristal în 150-200ml de apă la o temperatură de 30-35°C, adaugă lichidul rezultat direct peste berea din fermentator și amestecă bine. Calculează exact cantitatea necesară de zahăr folosind acest calculator pentru carbonatarea berii în sticle.
- Odată trasă berea în sticle folosind sifonul și sistemul de umplere a sticlelor, acestea trebuie sigilate fie folosind un capac swing top, capsate cu un capac metalic de tip crown sau cu dopul de plastic al pet-ului.
- Sticlele trebuie lăsate într-un loc cu o temperatură ideal între 16-18°C, ferite de soare sau lumină puternică, timp de cel puțin o săptămână, pentru fermentarea secundară.
- După o săptămână pune sticlele într-un loc răcoros și întunecat (poate fi chiar și în frigider) și lasă până când berea devine complet clară (de obicei o săptămână)
Pentru că berea făcută în acest sistem homebrew nu este pasteurizată în niciun fel, îți recomandăm să o consumi într-un interval de maxim 3 luni de zile și, în acest interval, să nu ții berea la temperaturi ridicate sau în soare. De asemenea, e posibil ca în sticle să ai un oarecare conținut de drojdie, așa că îți recomandăm să torni berea cu grijă în pahar pentru a evita să bei și drojdia.
Recenzii
Nu există încă recenzii.